Współcześnie alergie pokarmowe występują z większym natężeniem niż kiedyś. Dobrze chociaż, że rozpoznawanie tego typu stanów również jest na lepszym poziomie. Przy nietolerancji na gluten do podstawowych symptomów, które powinny wzbudzić zaniepokojenie można zaliczyć: bóle jamy brzusznej, brak łaknienia, częste rozwolnienie, nudności, a nawet owrzodzenia w okolicach jamy ustnej czy bóle migrenowe. W wyniku uczulenia na gluten może występować też anemia wywołana niedoborem żelaza we krwi, a także nieprawidłowości związane z krzepliwością krwi. Rzecz jasna nie trzeba, aby czekać na pojawienie się powyższych objawów. Mamy przecież możliwość zrobienia odpowiedniego testu. W oparciu wynik niezbędne mogą być zmiany diety, a co za tym idzie – również sposobu życia na co dzień. Z naszego menu jesteśmy zmuszeni wykluczyć sporo produktów żywnościowych. Na cenzurowanym są między innymi: produkty zawierające takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko wyroby piekarnicze, lecz także różnego typu napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o uważnym przeglądaniu listy składników produktów przetworzonych. Konieczne jest też unikanie konsumpcji takich dań, co do których nie mamy wiadomości w zakresie zawartości. Tak w wypadku pożywienia, jak i preparatów leczniczych.
czy alergia na gluten istnieje dowiesz się na naszego serwisu
Różnego rodzaju konserwanty prawie na pewno zawierają gluten. Nie warto się jednak martwić na zapas. Pozbawione glutenu pokarmy są obecnie łatwo dostępne, nie tylko w miejscach z tzw. ekologiczną żywnością, ale nawet w większych sklepach. Ponad to wiele piekarnii prowadzi sprzedaż bezglutenowe rodzaje pieczywa. W jadłospisie korzystnie uwzględnić jak najwięcej produktów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w naturalnej postaci. Sposób odżywiania uczulonego na gluten także można skomponować w zróżnicowanej formie. Nie trzeba nawet wyeliminowanie słodyczy. Życie osoby uczulonej na gluten w wymiarze codziennym po prostu wymaga znacznej uwagi w wybieraniu produktów żywnościowych oraz leków.