Większa część nawozów powszechnie stosowanych w rolnictwie zawiera trzy fundamentalne składniki pożywne dla roślin: azot, fosfor oraz potas. Co poniektóre nawozy w rolnictwie zawierają także pewne mikroelementy, takie jak cynk i inne metale, które są wymagane do wzrostu roślin. Nawozy wolno uzyskać na różnej bazie np.
• komposty i inna materia organiczna
• nieczystości, takie jak osady ściekowe oraz niektóre odpady przemysłowe.
https://sklep.arkop.pl/actipol-edta-mn-13.html
Ważne jest to, by odpowiednie nawozy były bogate w składniki kaloryczne substancje organiczne, co pozwala polepszyć jakość gleby oraz stymulować wzrost roślin.
Użycie drogocennych materiałów nadających się do ponownego użytku jako nawozy ma prawo także nieść i inne korzyści, na przykład jeżeli gra toczy się o wyższą jakość wody, zapobieganie zanieczyszczeniom czy zrównoważone rolnictwo. Należałoby tutaj zachować w pamięci, że osad ściekowy stosowany w rolnictwie jako nawóz niemniej jednak podlega ograniczeniom stężeń dla następujących metali: arsen, kadm, miedź, rtęć, nikiel, selen i cynk.
Nawóz w rolnictwie – jak go mądrze spożytkować?
Regularnie analizuj glebę – gdyż taki monitoring jest przeważnie najlepszym współczynnikiem wystarczalności składników odżywczych. W głównej mierze również monitoruj pH gleby, główną zmienną, jaka oddziałuje na dostępność składników pożywnych, na tej podstawie będzie Ci najłatwiej dostosować odpowiedni nawóz. pH 6,0 jest starczające, żeby większa część składników odżywczych była dostępna. Pamiętaj też, że zawsze możesz się po wsparcie zwrócić do specjalistów w sklepach proponujących nawóz – oni mają fachową wiedzę, którą z pewnością z chęcią się podzielą.